Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

7,8 και 9 Δεκεμβρίου παραστάσεις κουκλοθεάτρου και παντομίμας στο Κιλκίς!



Από τις 7 έως και τις 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις κουκλοθεάτρου και παντομίμας και όχι μόνο, σε συνέχεια της παράδοσης του Κιλκίς ως πόλης κουκλοθεάτρου.
Οι παραστάσεις στις 7,8 και 9 Δεκεμβρίου που θα δοθούν στο Συνεδριακό Κέντρο απευθύνονται στους μαθητές, θα ξεκινούν στις 09:00 και στις 11:00, με μέση διάρκεια τα 50 λεπτά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό θέσεων της αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου και με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση της παρακολούθησης των παραστάσεων από τους μαθητές των σχολείων, απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητούμε τη συμμετοχή και συνεργασία σας για τον προγραμματισμό των μαθητικών προσελεύσεων.
Σημειώνουμε ότι απευθυνόμαστε στους μαθητές όλων των τάξεων του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου.Προς διευκόλυνση, σας επισυνάπτουμε περιλήψεις των έργων που θα παρουσιαστούν.
Παρακαλούμε πολύ να έχουμε για τις ενέργειές σας έτσι ώστε να οργανώσουμε το ημερήσιο πρόγραμμα των συμμετοχών των μαθητών των σχολείων σας το συντομότερο δυνατό.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας για εγγραφές των σχολικών συμμετοχών είναι: 23413-52205 κ. Σοφία Κεσίδου και 23413-52209 κ.Δάφνη Παπαδοπούλου.
Πρόγραμμα παραστάσεων στο Συνεδριακό Κέντρο
7/12 στις 09:00, 11:00 και 19:00
State Puppet Theatre – Varna – Βουλγαρία
“Οι Μαγικοί μάγειρες”
Διάρκεια: 45 λεπτά
Για όλες τις ηλικίες
Χωρίς λόγια
Κουκλοθέατρο
Το έργο
Τέσσερις μαγικοί μάγειρες με φαντασία θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα απρόσμενο παιχνίδι με λαχανικά, φρούτα και άλλα προϊόντα από τον απέραντο κόσμο των τροφίμων.Με πολύ κέφι,μουσική και γέλιο οι μικροί θεατές και οι γονείς τους θα διασκεδάσουν με αυτήν την ασυνήθιστη κουζίνα όπου όλα τα τρόφιμα και προϊόντα ζωντανεύουν στα χέρια των μαγικών και γεμάτων τρέλα μαγείρων.
Σκηνοθεσία:Diana Tsolevska, Galin Ginev, Vera Stoykova, Stoyan Stoyanov
Σκηνικά και κοστούμια :Adriana Dobreva
Κουκλοπαίκτες:Diana Tsolevska, Galin Ginev, Vera Stoykova, Stoyan Stoyanov
Year of premiere – March 2016
Ο θίασος
Το State Puppet Theatre – Varna ιδρύθηκε το 1952. Έχει ανεβάσει πάνω από 270 παραγωγές τις οποίες έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια θεατές στην Βουλγαρία και το εξωτερικό.
Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει ένα θησαυρό από μοντέρνα και κλασικά έργα για παιδιά,ψυχαγωγικά, μοντέρνα και πρωτοπόρα σόου για ενήλικες καθώς και πολλά εκπειδευτικά προγράμματα για μαθητές.
Το State Puppet Theatre – Varna είναι από τους πιο περιζήτητους θιάσους στον κόσμο των Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου. Έχουν παρουσιάσει παραστάσεις στην Αγγλία,Αυστρία,Γερμανία,Γαλλία,Ισπανία,Ιταλία,Ελβετία,Ολλανδία,Πολωνία,Τσεχία,Ουγγαρία,Ρουμανία,Ελλάδα,Σερβία,Κροατία,Ρωσία,Τουρκία,Ιράν,Αλγερία,Ταάν,Ινδία,Ιαπωνία,Κίνα,Αμερική,Ιρλανδία,Κούβα,Καναδά,Μέξικο,Νότια Κορέα.
Ο θίασος έχει βραβευθεί πέντε φορές με το Μεγάλο Βραβείο “The Golden Dolphin”, με το Βραβείο Τεχνών της Βάρνα και με πολλά συλλογικά και ατομικά βραβεία.
Το 2010 κέρδισε το εθνικό βραβείο IKAR για την πιο επιτυχημένη παραστατική θεατρική χρονιά και το 2013 το IKAR για την πιο πετυχημένη Διεύθυνση και Προώθηση.
Επίσης το State Puppet Theatre – Varna φιλοξενεί για 40 χρόνια το ονομαστό Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου “The Golden Dolphin”
Συμμετοχές σε Φεστιβάλ
- 10th Izmir puppet days, Izmir ,Turkey
- 2016 Taiwan Dot Go Children's Arts Festival (TDGCAF), Kaohsiung, Taiwan
- 2016 Pasion Turca - Akasya Acıbadem, İstanbul ,Turkey
8/12 στις 09:00, 11:00
Άθως Δανέλλης -Αθηναϊκός Θίασος Σκιών-Ελλάδα
“Ο Καραγκιόζης Υπηρέτης”
8/12 στις 19:00
“Ο Καραγκιόζης καταζητούμενος”
Διάρκεια: 60 λεπτά
Για όλες τις ηλικίες
Ελληνικά
Θέατρο σκιών
Το έργο
“Ο Καραγκιόζης Υπηρέτης”
Με σύσταση του Χατζηαβάτη, ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει τη θέση του υπηρέτη στο σπίτι του Γερο-Δημητράκη, κάνοντας παράλληλα και τον σωματοφύλακα της κόρης του αφεντικού. Ο ανεπιθύμητος γαμπρός που θα κάνει την εμφάνισή του δημιουργεί προβλήματα στον Καραγκιόζη, ο οποίος θα αντιδράσει ανάλογα. Αξέχαστες κωμικές σκηνές με τους αγαπημένους ήρωες της καραγκιοζοπαρέας.
“Ο Καραγκιόζης καταζητούμενος”
Για μια ακόμα φορά ο αγαπημένος ήρωας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μια και καταζητείται για διάφορα μικροπαραπτώματα και χρέη. Για να αποφύγει τη σύλληψη και να βγεί από τη δύσκολη θέση, σκαρφίζεται ένα πανέξυπνο σχέδιο που βάζει σε εφαρμογή με τη βοήθεια του Χατζηαβάτη, της Αγλαΐας και των Κολητηριών.
Ο καλλιτέχνης
Ο Άθως Δανέλλης κατάγεται από την Κρήτη. Σε πολύ μικρή ηλικία γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της Τέχνης. Γρήγορα ξεκίνησε να παίζει και να μελετά το Θέατρο Σκιών.
Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αγγλία. Συνεργάστηκε με την Ε.Ρ.Α., την ελεύθερη ραδιοφωνία και τον περιοδικό Τύπο. Παρουσίασε σειρές εκπομπών με θέμα το ελληνικό και παγκόσμιο Θέατρο Σκιών, ενώ συμμετείχε σε θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Με τον ‘‘Αθηναϊκό Θίασο Σκιών’’ του, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.).
Από τους ελάχιστους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίκτες, διατηρεί από το 1989 μόνιμες σκηνές με βραδινές παραστάσεις για ενήλικο κοινό, όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες κρατώντας ζωντανή αυτή την τόσο σημαντική λαϊκή θεατρική παράδοση.
Διδάσκει την τέχνη του Θεάτρου Σκιών (ιστορία και θεωρία, ύφος και μίμηση, ρόλος της μουσικής στην παράσταση, κατασκευή και ζωγραφική φιγούρας, σκηνικού και ρεκλάμας) σε σεμινάρια ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, γράφει άρθρα και μελέτες και έχει την επιμέλεια εκδόσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και παραστάσεων.
9/12 στις 09:00, 11:00 και 19:00
Di Filippo Marionette – Ιταλία
“Hanging by a Thread” – “ Από μια κλωστή.....”
Διάρκεια : 45 λεπτά
Χωρίς λόγια
Από 5 ετών και πάνω
Τεχνική : Μαριονέτα
Το έργο
Το “Από μια κλωστή...” είναι το πρώτο έργο του θιάσου Di Filippo Marionette. Δημιουργήθηκε το Φθινόπωρο του 2012 ως αποτέλεσμα της δίχρονης έρευνας πάνω στον κόσμο της Μαριονέτας και της κατασκευής της. Το έργο περιλαμβάνει μια ποικιλία μαριονετών τις οποίες χειρίζονται οι Remo Di Filippo (Ιταλία) και Rhoda Lopez (Αυστραλία).
Μαζί με τις μαριονέτες ζωντανεύουν διάφορες ιστορίες και καταστάσεις, ποιητικές και σουρεαλιστικές μαζί. Το έργο δεν έχει λόγια, αλλά συνδυάζει τραγούδι,κίνηση και αλληλεπίδραση μεταξύ των κουκλοπαικτών.
Ο Niccolò, ο βιολιστής που εξαπατήθηκε από την ίδια του την δεξιοτεχνία, η Pina η μπαλαρίνα, ο Johnny B.Good που ζει με την Gibson κιθάρα του, ο Costante με το ποδήλατο του, ο Gino με τις αμφιβολίες του και άλλοι πολλοί... έχουν ραντεβού στη σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου.
Ο θίασος
Ο θίασος 'Di Filippo Marionette δημιουργήθηκε από τον Remo Di Filippo το 2012 μετά από μια δίχρονη έρευνα στον κόσμο της μαριονέτας στο εργαστήρι Taller Pepe Otal στην Βαρκελώνη. Η Rhoda Lopez ενώθηκε με τον θίασο το 2014.
Ο θίασος έχει περιοδεύσει επαγγελματικά σε 12 χώρες: Αργεντινή,Αυστραλία,Αυστρία,Βέλγιο,Γαλλία,Γερμανία,Ολλανδία,Ιταλία,Περού,Ισπανία,,Ελβετία,Η.Π.Α και ελπίζει να συνεχίσει να μοιράζεται τον κόσμο με τις μαριονέτες και τις μαριονέτες με τον κόσμο.
Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στην Ελλάδα.
Με βάση την Ιταλία, τα μέλη του θιάσου είναι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Hors Lits Festival Offida (Out of Bed) και του Διεθνούς Φεστιβάλ FOF ( Figura Offida Festiva) στην Offida της Ιταλίας.
10/12 στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς
Hakan Arisoy-Τουρκία
“ Ο χορός των μαριονετών”
Παράσταση με μαριονέτες
Διάρκεια: 40 λεπτά
Από 5 ετών και άνω
Τεχνική:Μαριονέτες
Χωρίς λόγια
Το έργο
Στην παράσταση οι μαριονέτες επιδεικνύουν τις απίστευτες χορευτικές τους ικανότητες. Από τη σκηνή θα παρελάσουν ο Elvis Presley και ο Michael Jackson, η γλυκιά μαριονέτα Ayse παρέα μ’ ένα μπαλόνι αλλά και μια μαριονέτα που θα χορέψει σε ανατολίτικους ρυθμούς. Η τελευταία μαριονέτα κάνει την έκπληξη της παράστασης.........................
Ο καλλιτέχνης
Ο Hakan Arisoy είναι αυτοδίδακτος μαριονετίστας που κατασκευάζει μόνος του τις κούκλες και παρουσιάζει παραστάσεις με ποικίλα θέματα. Η αγάπη του για το κουκλοθέατρο και τις μαριονέτες γεννήθηκε το 1998 όταν παρακολούθησε μια παράσταση με μαριονέτες στην Άγκυρα. Με δεδομένο ότι δεν υπήρχε αντίστοιχη σχολή για την εκμάθηση αυτής της τέχνης αποδάφισε να μάθει την τέχνη μόνος τοιυς.Του πήρε τρια χρόνια για να μάθει την τέχνη και να κατασκευάσει τις δικές του μαριονέτες. Δούλέψε πολύ σκληρά αυτά τα τρια χρόνια και προσπάθησε τα ίδια πραγματα πολλές φορές μεχρι να δτασει στο προσδοκόμενο αποτέλεσμα.'Εχει γράψει οκτώ θεατρικά κείμενα για τα έργα του και τα παρουσίασε σε 5 ηπείρους, 12 χώρες και 70 διαφορετικές πόλεις.Το 2010 επιλέχθηκε μεταξύ άλλων ως ο πιό επιτυχημένος και αξιόλογος μαριονετίστας από την UNIMA. Έχει πραγματοποιήσει σε πανεπιστήμια εκπαιδευτικά εργαστήρια αλλά και στο ατελιέ του στο πεδίο της μαριονέτας . Σήμερα διατηρεί καλλιτεχνικό εργαστήρι στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
Πριν την έναρξη της παράστασης ένας εμψυχωτής-κλόουν θα υποδέχεται τα παιδιά στο φουαγέ του Συνεδριακού Κέντρου σε μια διαδραστική παράσταση με ομαδικά παιχνίδια, ταχυδακτυλουργικά κόλπα και εκπλήξεις… μα κυρίως άφθονο γέλιο.
11/12 στις 19:00
Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς-Ελλάδα
“O Φεγγαροσκεπαστής”
Διάρκεια: 60 λεπτά
Από 4 ετών και άνω
Ελληνικά
Κουκλοθέατρο με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου
Το έργο
Θα μπορέσει άραγε ο καινούργιος Φεγγαροσκεπαστής να φθάσει έγκαιρα στο φεγγάρι, χωρίς τη μαγική καραμέλα; Κι αν δεν φθάσει θα έχουμε πάντα πανσέληνο και θα χαθούν για πάντα όλα τα όμορφα μισοφέγγαρα; Άραγε, τι ρόλο μπορούν να παίξουν ο μικρός εφημεριδοπώλης, η καλόκαρδη ψιλικατζού, ο ρολογάς κι ο φυσητής γυαλιού; Θα βοηθήσει η δύναμη ενός πρωταθλητή και ενός παλικαρά περισσότερο από την καλοσύνη μιας κοπέλας και την εξυπνάδα ενός μικρού κοριτσιού; Ποιος απ’ όλους θα καταφέρει να στείλει τον Τιμολέοντα στο φεγγάρι για να αντικαταστήσει τον Ναπολέοντα; Ας ακολουθήσουμε όλοι μαζί τον Φεγγαροσκεπαστή, να δούμε αν θα φθάσουμε στο φεγγάρι.
Ο Θίασος
Η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς ιδρύθηκε το 1995 από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με στόχο τη συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού και κυρίως να φέρει το παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό θέατρο και κουκλοθέατρο κοντά στα παιδιά, για να δημιουργήσει ευαίσθητους και υποψιασμένους μελλοντικούς θεατές. Έχει ανεβάσει πολλά θεατρικά έργα με παιδιά για παιδιά και πολλές κουκλοθεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις μαύρου θεάτρου από εκπαιδευτικούς για παιδιά και ενήλικες.
Όλα τα έργα έχουν πρωτότυπη μουσική επένδυση από μουσικούς εκπαιδευτικούς ενώ από το 2005 συνεργάζεται με το Κρατικό Κουκλοθέατρο της Φιλιππούπολης της Βουλγαρίας για κατασκευές και τεχνική υποστήριξη.
Συντελεστές:
Ελεύθερη διασκευή από το ομώνυμο παραμύθι του Eric Puybaret: Θεοδοσία Σβολάκη- Μπάντζου.
Σκηνοθεσία: Θεοδοσία Σβολάκη-Μπάντζου και Δημήτρης Σακατζής
Μουσική: Νατάσα Καββαδία σε στίχους Θεοδοσίας Σβολάκη-Μπάντζου και Νατάσας Καββαδία
Κούκλες και Σκηνογραφία: Virginia Davcheva
12/12 στις 19:00
Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ Κιλκίς
“Διαφορετικότητα και Συνύπαρξη”
12/12 στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς
Διάρκεια: 50 λεπτά
Από 10 ετών και άνω
Ελληνικά
Παράσταση σύγχρονου χορού
Το έργο
‘’…. Όλα ξεκίνησαν όταν άνοιξε τα μάτια του. Δεν έβλεπε παρά μόνο …. σκιές. Δεν ένιωθε κάτι. Ήταν ‘’νεκρός’’, όμως πίστευε πως ήταν χρήσιμος. Η μορφή του … η μορφή του ήταν πιο δυνατή από τον ήλιο. Φοβήθηκε! Πώς θα ήταν αν άλλαζε; Την ελευθερία την έκανε δική του. ‘’
Αλλοιώνουμε, παραποιούμε, δεν αποδεχόμαστε! Να καθρεφτίζεις το μέσα σου! Συμβάδισε!
Μη φαίνεσαι. Να είσαι. Είναι το διαφορετικό ατέλεια; Διαφορετικός είναι ο καθένας.
Ας προσαρμοστούμε.
Η Ομάδα
Η ομάδα Σύγχρονου Χορού της ''ΤΕΧΝΗΣ'' συγκροτήθηκε το 2016 για να συνυπάρξει χορευτικά και να αναζητήσει με βιωματικό και δημιουργικό τρόπο την ανάλυση και σύνθεση της κίνησης, αναπτύσσοντας ωστόσο τη σχέση του ατόμου με το περιβάλλον εντός του οποίου δρά. Οι διαφορετικές ηλικίες από τις οποίες απαρτίζεται η ομάδα αποτελούν την πρόκληση και αφυπνίζουν την ανάγκη της αποδοχής της διαφορετικής χορευτικής προσωπικότητας του κάθε ατόμου.
Χορός – Ερμηνεία: Ζαφειρίου Βίκυ, Ζηρίδου Όλγα, Κασαπίδου Αλεξάνδρα, Πολύμερου Κική, Σιγουρτζίδου Δέσποινα.
Επιμέλεια: Πολυχρονίδου Κέλλυ
13/12 στις 19:00
Προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας
“Το αγόρι και ο κόσμος” του Αλέ Αμπρέου
(O Menino eo Mundo)
Η ιστορία ενός Αγοριού, που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για
να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι αυτό, το Αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική. Δεν έχει διαλόγους «για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα»,
όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής «L’ Express».
Η ταινία, η οποία πήρε αρχικά το «Κρύσταλλο» (βραβείο καλύτερου animation μεγάλου μήκους) στο Φεστιβάλ του Ανεσύ της Γαλλίας, που θεωρείται το κορυφαίο του είδους στον κόσμο και αμέσως μετά επίσης το Βραβείο Καλύτερου animation στο Φεστιβάλ της Οττάβα του Καναδά, συνέχισε μια ξέφρενη πορεία σε Φεστιβάλ και αίθουσες σε όλο τον κόσμο, «τρελαίνοντας» θεατές και κριτικούς.
Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική. Δεν έχει διαλόγους «για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα», όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής L’ Express.
Έχει χαρακτηριστεί «φαινόμενο που μπορεί να συγκριθεί με αυτό της Bossa nova
των αρχών της δεκαετίας του 60».
Έλαβε 47 διεθνή βραβεία μεταξύ των οποίων:
• Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κινουμένων σχεδίων, Academy Awards 2016
• Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Annecy International Animated Film Festival 2014
• Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Annie Awards 2016
• Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Cinema Brazil Grand Prize 2015
• Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Shanghai International Film Festival 2014
• Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, São Paulo International Film Festival 2013
• Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, The Platino Awards for Iberoamerican Cinema 2015
• Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, Cinema Brazil Grand Prize 2015
• Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, Mill Valley Film Festival 2014
• Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κοινού, Annecy International Animated Film Festival 2014
• Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Cinema Brazil Grand Prize 2015
• Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Cuiabá Film and Video Festival 2014
• Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Cairo International Film Festival 2014
• Εύφημη Μνεία, Munich Film Festival 2014
14/12 στις 19:00
Παρουσίαση παιδικών βιβλίων επαυξημένης πραγματικότητας από τις εκδόσεις iWrite.gr
“Οι Μικροί Εξερευνητές & Τα Μαγικά Βιβλία του Παππού”
Βιβλία που ζωντανεύουν στα χέρια των παιδιών...
Μια μοναδική εμπειρία περιμένει τα παιδιά να την ανακαλύψουν: πως θα σας φαίνονταν να μην διαβάζεις απλά για ένα ζώο, ένα μνημείο, έναν πλανήτη ή κάποιο πλάσμα, αλλά να το βλέπεις να ζωντανεύει πάνω στο βιβλίο, να κινείται, να ακούς τι ήχους βγάζει ή ακόμα και να φωτογραφίζεσαι μαζί του?????
Η νέα γενιά παιδικών βιβλίων του iWrite.gr, τα «Μαγικά Βιβλία του Παππού», είναι τρισδιάστατα μοντέλα με κίνηση και ήχοπου “περπατάνε” πάνω στις σελίδες ενός κλασσικού βιβλίου, χάρη στην τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας.
Στην παρουσίαση θα “ζωντανέψουμε” μαζί ζώα της φάρμας και του βυθού της θάλασσας, ζώα που συναντάμε σε σαφάρι, μνημεία από όλο τον κόσμο, δράκους & μονόκερους της φαντασίας, ενώ θα ταξιδέψουμε και στο διάστημα για να δούμε από κοντά όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος!
Για να ζήσετε τη “μαγεία”, ελάτε στην παρουσίαση για να γνωρίσετε από κοντά τον Πάρη και τη Ρίτα!
Στην παρουσίαση συμμετέχουν:
Τριανταφυλλιά Τσακίρη (παιδαγωγός & συγγραφέας), Μαρία Σαρηγιαννίδου (συγγραφέας & πληροφορικός) & Νικόλαος Κουμαρτζής (σχεδιαστής επαυξημένης τεχνολογίας).
Παραστάσεις στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής
10/12 στις 11:00
Πολυχρονίδου Παρέσα, Μητσακάκη Καλλιόπη
"Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο"
Διάρκεια: 40 λεπτά
Από 5 ετών και άνω
Ελληνικά
Koύκλες με την τεχνική μάπετ και επιτραπέζιες άμεσου χειρισμού
Το έργο
Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του SHEL SILVERTEIN.
Στην περιπέτεια του Κομματιού-που-λείπει, πάντα κάτι στράβωνε και το Κομμάτι παρέμενε μισό. Ώσπου κατάλαβε ότι τα σχήματα αλλάζουν και οι γωνίες αμβλύνονται. Και δεν περίμενε κανέναν να το βοηθήσει να κυλήσει. Κυλούσε μόνο του
Η ιστορία μιλά για τη μοναξιά, την ανάγκη να ανήκουμε κάπου, την ανάγκη να βρούμε αυτό που μας συμπληρώνει για να "κυλήσουμε" μαζί του. Μιλά για την αναζήτηση αυτού του άλλου με πολλές περιπέτειες μέχρι να ανακαλύψουμε ότι αυτό που αναζητάμε τελικά είναι μέσα μας.
Ο Θίασος
Η Πολυχρονίδου Παρέσσα είναι εκπαιδευτικός και έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια κατασκευής θεατρικής κούκλας και δραματουργίας. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών του νομού Κιλκίς, συλλόγου με πλούσια πολιτιστική δράση, και μέλος της ομάδας κουκλοθεάτρου του συλλόγου. Έχει πάρει μέρος στις παραστάσεις "Μέσα στο νερό δασκάλα", "Ο μάγος Οζ", "Ο Πινόκιο", "Το όνειρο του Σκιάχτρου", "Ο Τριγωνοψαρούλης " και συμμετέχει στη νέα παράσταση "Ο Φεγγαροσκεπαστής" με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου. Συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς από το ξεκίνημα του και για δέκα συνεχή χρόνια και έκανε εργαστήρια κατασκευής κούκλας σε δημοτικά σχολεία. Δίδαξε Κουκλοθέατρο στο ΤΕΙ Σίνδου στο Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων.
Η Μητσακάκη Καλλιόπη έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σωματικού θεάτρου και έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις του Δήμου Κιλκίς "Ο Μάρκος και το Χαρέμι του", "Ροζ Μολότοφ" και στη μουσικοθεατρική παράσταση "Αφιέρωμα στον Ν. Γκάτσο" του πολιτιστικού συνόλου "Πόλις". Συμμετείχε στην κουκλοθεατρική παράσταση της Πολιτικής Εταιρείας Εκπαιδευτικών "Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι" και παίρνει μέρος στη νέα παράσταση "Ο Φεγγαροσκεπαστής".
Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του 2015 έχουν παρουσιάσει μαζί .την κουκλοθεατρική παράσταση "Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη"
Κατασκευή σκηνικού και κουκλών: Πολυχρονίδου Παρέσσα
11/12 στις 11:00
Θίασος “Παραμυθόδεντρο”
“O Ήλιος και το Φεγγάρι”
Διάρκεια: 40 λεπτά
Από 3 ετών και άνω
Ελληνικά
Κουκλοθέατρο με γαντόκουλες
Το έργο
Πρόκειται για ένα παλιό λαϊκό παραμύθι με ήρωες ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που ζει φτωχικά στην άκρη ενός μικρού χωριού μαζί με τον αγαπημένο τους κοκοράκο που πλήττει από μοναξιά.
Όταν ο παππούς ξεκινάει όπως κάθε μέρα για το αμπέλι του , βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα και καλείται να βοηθήσει . Ο ΄Ηλιος και το Φεγγάρι – τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους μα τόσο ίσοι – μαλώνουν για το ποιος είναι σπουδαιότερος .
Ο παππούς με απλότητα και σοφία βοηθά στην επίλυση της διαφοράς τους και μας διδάσκει τη σπουδαιότητα πανάρχαιων αξιών , της δικαιοσύνης , του αλληλοσεβασμού , της αυτοεκτίμησης, της ισότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας.
Αυτή η στάση του απέναντι στη ζωή ανταμείβεται με ....μια κότα που γεννά χρυσά αυγά.
Άραγε η κότα αυτή θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο παππούς , η γιαγιά και ο κοκοράκος τους;
Ο Θίασος
Ο θίασος συστήθηκε το 2013 από δύο παιδαγωγούς προσχολικής αγωγής με σκοπό την ψυχαγωγία αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας μέσα από το κουκλοθέατρο και την εμψύχωση αντικειμένου. Έχει παρουσιάσει κουκλοθεατρικές παραστάσεις με θέματα κλασικά παραμύθια ή και πρωτότυπες ιστορίες. Στις παραστάσεις συχνά χρησιμοποιούνται αφηγηματικά αλλά και πολλά διαδραστικά στοιχεία.
Οι κούκλες είναι γαντόκουκλες, κούκλες άμεσου χειρισμού και μαρότες.
Οι κούκλες και τα σκηνικά είναι κατασκευασμένα από τα μέλη του θιάσου.
Παράσταση στην πλατεία Ειρήνης
10/12 στις 12.30
Θίασος “Παραμυθόδεντρο”
“Τα γλυκά των Χριστουγέννων ...κινδυνεύουν”
Διάρκεια: 60 λεπτά
Από 3 ετών και άνω
Ελληνικά
Διαδραστική παράσταση κουκλοθεάτρου με μαρότες
Το έργο
Στη χώρα των Ζαχαρωτών και συγκεκριμένα στο διάσημο ζαχαροπλαστείο του κυρίου Σοκολά ετοιμάζονται υπέροχα Χριστουγεννιάτικα γλυκά για τα φετινά Χριστούγεννα!
Όμως η κακιά μάγισσα Ξου-Ξου Φουρφουρού έχει στο μυαλό της φοβερά σχέδια!
Θα καταστρέψει τη χαρά των Χριστουγέννων κάνοντας τα γλυκά .................ΞΙΝΑ!
Και όχι μόνο!
Αν αυτό τελικά δεν πετύχει , θα βάλει σε δράση τα μεγάλα της μαγικά κόλπα ! ΄Ισως.....εξαφανίσει τα γλυκά και γιατί όχι, ίσως ........εξαφανίσει τον ίδιο τον κύριο Σοκολά, τον πιο φημισμένο ζαχαροπλάστη της χώρας των Ζαχαρωτών!
Τα γλυκά των Χριστουγέννων κινδυνεύουν! Θα αφήσουμε τη πονηρή μάγισσα να καταστρέψει τη χαρά των Χριστουγέννων;
Ο βοηθός του κυρίου Σοκολά, ο Μπισκοτί ζητά την βοήθεια όλων μας.
Μια διαδραστική παράσταση όπου τα παιδιά καλούνται να βοηθήσουν τον Μπισκοτί να σώσει το αγαπημένο του αφεντικό αλλά και τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά από τα μαγικά κόλπα της πονηρής και κακιάς μάγισσας.
Ο Θίασος
Ο θίασος συστήθηκε το 2013 από δύο παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας με σκοπό την ψυχαγωγία αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας μέσα από το κουκλοθέατρο και την εμψύχωση αντικειμένου. Έχει παρουσιάσει κουκλοθεατρικές παραστάσεις με θέματα κλασικά παραμύθια ή και πρωτότυπες ιστορίες Στις παραστάσεις συχνά χρησιμοποιούνται αφηγηματικά αλλά και πολλά διαδραστικά στοιχεία, και χρησιμοποιούνται κούκλες διάφορων ειδών όπως γαντόκουκλες, κούκλες άμεσου χειρισμού και μαρότες.
Οι κούκλες και τα σκηνικά είναι κατασκευασμένα από τα μέλη του θιάσου.
Παράσταση στο Πάρκο-Κήπος
11/12 στις 12.30
Hakan Arisoy-Τουρκία
“ Ο χορός των μαριονετών”
Παράσταση με μαριονέτες
Διάρκεια: 40 λεπτά
Από 5 ετών και άνω
Τεχνική:Μαριονέτες
Χωρίς λόγια
Το έργο
Στην παράσταση οι μαριονέτες επιδεικνύουν τις απίστευτες χορευτικές τους ικανότητες. Από τη σκηνή θα παρελάσουν ο Elvis Presley και ο Michael Jackson, η γλυκιά μαριονέτα Ayse παρέα μ’ ένα μπαλόνι αλλά και μια μαριονέτα που θα χορέψει σε ανατολίτικους ρυθμούς. Η τελευταία μαριονέτα κάνει την έκπληξη της παράστασης.........................
Σημείωση:Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι εξωτερικές παραστάσεις θα μεταφερθούν στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής την ίδια ακριβώς μέρα και ώρα.
Τέλος σας ενημερώνουμε, ότι κατά τη διάρκεια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 18ουΔιεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις και σεμινάρια και συγκεκριμένα:
10 και 11 Δεκεμβρίου 2016, στους χώρους του Δήμου Κιλκίς στο Πάρκο-Κήπος.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ για ενήλικες (18 ετών και άνω)
“Η Ζωή από μια Κλωστή” - Εργαστήριο κατασκευής και χειρισμού μαριονέτας
Yπεύθυνος εργαστηρίου: Στάθης Μαρκόπουλος, Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!
Διάρκεια: 10 ώρες, Σάββατο 10.12.2016 ώρες 15.00-20.00 και Κυριακή 11.12.2016 ώρες 10.00-14.00 και 17.00-20.00
Αριθμός συμμετεχόντων: 15
Θεματολογία – αντικείμενο: Εισαγωγικό εργαστήριο στον σχεδιασμό,κατασκευή και χειρισμό- εμψύχωση θεατρικής κούκλας με νήματα (μαριονέτα). Στόχος είναι να συνδέσουμε την έννοια της κατασκευής με το θεατρικό αποτέλεσμα και να πειραματιστούμε με μια σειρά επιλογές (τεχνικές και αισθητικές). Επιπρόσθετα θα υπάρχει υποστηρικτικό υλικό τόσο σε μορφή δειγμάτων έτοιμων κουκλών, όσο και σημειώσεων για περαιτέρω διερεύνηση από τους ενδιαφερόμενους. Το πρόγραμμα παρόλο που θα είναι εντατικό, δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία ή ειδικές δεξιότητες.
Ο κουκλοπαίκτης, Στάθης Μαρκόπουλος
Σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα εργαστήρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke, B. Loungov κ.α.). Από το 1992, οπότε γεννιέται το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Διδάσκει σε εργαστήρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας. (περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.ayusaya.com )
Για εγγραφές με αυστηρή σειρά προτεραιότητας: 23413-52209 κ. Δάφνη Παπαδοπούλου.
Καλλιτεχνική Έκθεση
“Kilkis puppets”
Στο φουαγέ του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κιλκίς.
Από τις 5 έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2016 στο φουαγέ του Συνεδριακού Κέντρου θα λειτουργήσει καλλιτεχνική έκθεση με κούκλες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας μεταξύ των οποίων και οι κούκλες που το 2008 αγόρασε ο Δήμος Κιλκίς από τον ινδονήσιο δάσκαλο κουκλοπαίκτη Wawan Gunawan, όταν μας επισκέφθηκε με τον θίασο του, Wayang AJEN'.
Έτσι ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να γνωρίσει και να θαυμάσει ένα σημαντικό κομμάτι του Ινδονησιακού πολιτισμού με ήρωες, μύθους και αρχαία έθιμα από την Ινδονησία.
Το Wayang, το παραδοσιακό θέατρο σκιών και μαροτών της Ινδονησίας, λατρεύεται από τους Ινδονησίους εδώ και αιώνες,ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια και φθάνοντας ως τις μέρες μας. Είναι μια ξεχωριστή μορφή τέχνης γιατί περιλαμβάνει αξίες που στη γλώσσα της Ιάβας αναφέρονται ως adiluhung και edipeni, που σημαίνει πολύ ευγενικές και πολύ όμορφες και απηχούν τόσο στην Ηθική όσο και στην Αισθητική.Οι λόγιοι αναφέρονται στο wayang ως την πιο περίτεχνη μορφή δράματος στον κόσμο. Λειτουργεί τόσο ως διασκέδαση όσο και ως ηθική καθοδήγηση. Πρωταρχικό ρόλο βέβαια στην επιτυχία μιας παράστασης έχει ο μαριονετίστας,ο dalang. Από τον τρόπο ερμηνείας του,τις έξυπνες αναφορές του σε καταστάσεις που αφορούν την τρέχουσα πραγματικότητα και τα σατιρικά σχόλια εξαρτάται η συμμετοχή του κοινού και η αποδοχή της παράστασης.
Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις και δράσεις είναι ελεύθερη.
Για κάθε πληροφορία σχετικά με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Προϊσταμένη του Τμήματος Απασχόλησης, Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς, Σοφία Κεσίδου, στα τηλέφωνα 23413-52205 και 23413-52209.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου